sunnuntai 16. elokuuta 2015

Lukuneuvojana filosofi Frank Martela

Nuorta Frank Martelaa tituleerattiin jo parikymppisenä filosofilegenda Esa Saarisen manttelinperijäksi, eikä Martelan säihke ole siitä yhtään vähentynyt nyt kolmekymppisenäkään. Elämän ja ihmisyyden pohdiskelu on hänelle edelleen yhtä inspiroivaa ja nykyään hän iloitsee siitä, että voi tehdä työkseen sitä, mitä eniten rakastaa.

Ei ole mikään suuri yllätys, että että lukeminen kuuluu (tämänkin) filosofin ja tieteentekijän lempiharrastuksiin. Martela kertoo lukevansa kaikenlaista laidasta laitaan ja hänen suosikkikirjojensa joukosta löytyy niin nuortenromaaneja kuin tajunnanvirtaisesti eteneviä klassisen modernismin edustajia.

Lapsena hän piti Viisikoista, varhaisteininä Taru sormusten herrasta –trilogiasta ja 14-vuotiaana Herman Hesse kolahti häneenkin kovaa. Parikymppisenä hän luki Proustia ja häkeltyi siitä introspektiivisestä tarkkuudesta, jolla kirjailija onnistui kuvaamaan ihmismielen hienovaraisia liikehdintöjä. Opiskeluaika täyttyi luonnollisesti filosofian klassikoista Sartresta Wittgensteiniin ja hän kertoo lukevansa mielellään teoksia myös muilta tieteenaloilta: antropologiasta, taloustieteestä, sosiologiasta – oikeastaan melkein miltä alalta tahansa.

”Kun ikäni alkoi kakkosella, saatoin käyttää kirjoihin yli tuhat euroa vuodessa. Sen seurauksena minulla on varastossa useampi sata kirjaa, jotka odottavat lukuvuoroaan.” Martela kertoo. ”Muutama vuosi sitten tiedostin, että osa niistä on edelleen lukematta sinä päivänä, kun kuolen. Tämän hyväksyminen otti aikansa.”

Lukiessaan Martela etsii kirjasta vastauksia kysymykseen ihmisyydestä. Hän haluaa, että kirja kertoo jotain sellaista ihmisenä olemisesta, jota en ennen sitä ole hahmottanut. Tätä ajatusta voi pitää johtotähtenä hänen kirjavalinnoilleen niin faktassa kuin fiktiossakin. Näitä viittä hän suosittelee blogini lukijoille.

Frank Martela suosittelee:

1. Colin Wilson: Sivullinen ihminen (2007, ilmestynyt aiemmin nimellä Sivullisen ongelma)

”Ihminen on porvarillinen kompromissi, puolimatkan krouvi.”

“Tässä nerokkaan itsevarmassa kirjassa nuori Colin Wilson tekee läpileikkaavan katsauksen sivullisuuden ongelmaan ja miten sitä ovat käsitelleet esimerkiksi Camus, Dostojevski, Hemingway, Nietzsche, Hesse ja T. E. Lawrence. Wilson kirjoittaa siitä merkityksettömyyden kuilusta, joka vaanii pehmeiden elämänkudelmiemme takana ja jota me pakenemme porvarillisen päämääräorientoituun elämään. Mutta löytyykö lopussa ratkaisu sivullisen ongelmaan vai löysikö Wilson sen vasta myöhemmin elämässään?”

Kenelle? Jokaiselle joka on paininut sivullisuutensa kanssa tai jolle yllä luetellut kirjailijat kolahtavat.”

2. Michel Houellebecq: Maasto ja kartta (2011)

“Kirja, jossa kirjailija ’Michel Houellebecq’ joutuu raa’an paloittelumurhan uhriksi on kirjailijansa yksi parhaista teoksista. Tutut houellebecqilaiset elementit ovat mukana. Ranskalaisen kirjallisuuden suuri hapannaama poistaa kaikki pehmeät kerrokset likaisen totuuden ympäriltä ja pakottaa näkemään maailman juuri niin raadollisena kuin se on. Silti juuri tässä teoksessa on myös jotakin outoa lempeyttä maailmaa kohtaan.”

Kenelle? “Ihmiselle, joka aina välillä haluaa kohdata elämän raadollisuuden silmästä silmään.”

3. Eugen Herrigel: Zen ja jousella ampumisen taito (1978)

“Keveä johdatus zeniläisyyden henkeen ja filosofiaan. Kirja kertoo Eugen Herrigelin omakohtaisista kokemuksista, kun hän lähti Japaniin opiskelemaan jousella ampumisen taitoa japanilaisen zen-mestarin opastuksella. Lyhyt ja helppolukuinen, mutta johdattaa näkemään maailman uudella tavalla ja tekee elämästä helpompaa.”

Kenelle?Elämäntaitonsa kehittämisestä kiinnostuneilla”

4. Väinö Linna: Täällä Pohjantähden alla (1959-1962)

“Suomalaisuuden painava teos, joka piirtää psykologisesti ja sosiologisesti tarkan kuvan yhden hämäläiskylän elämästä, johon punaisten ja valkoisten välinen konflikti lyö syvän kiilan. Väinö Linna ei ole vain loistava tarinankertoja, vaan kirjasta oppii myös ihmisyydestä, historiasta ja siitä, miten helposti ihmiset voivat sortua tappamaan toinen toisiaan. Ennen kaikkea kirjasta oppii jotakin olennaista suomalaisuudesta ja siitä historiasta, joka on tehnyt meistä niitä ihmisiä joita tänä päivänä olemme.”

Kenelle?Kaikille ihmisyydestä tai suomalaisuudesta kiinnostuneille.”

5. Luc Ferry: Opi elämään: filosofinen käsikirja (2008)

“Luc Ferryn mukaan filosofiset teoriat ovat ”tapoja asennoitua olemassaoloon.” Tämä kirja on mielestäni yksi parhaimmista johdannoista filosofiaan. Kuivien teorioiden sijasta kirjan lähtökohtana on ihmisenä olemisen ongelma ja ne vastaukset tähän ongelmaan, joita filosofit Sokrateesta Nietzscheen ovat tähän ongelmaan antaneet.”

“Jokaisella meistä on maailmankatsomus, joka ohjaa päivittäisiä valintojamme. Mutta harva meistä on siitä tietoinen, enemmänkin olemme automaattisesti omaksuneet sen ympäröivältä kulttuurilta. Ferry valoittaa helposti lähestyttävällä tavalla erilaisia maailmankatsomuksia ja näin tekee meidät tietoisemmaksi siitä tavasta, jolla elämäämme elämme. “

Kenelle?Hänelle, joka haluaa valita itse elämäntapansa ja -asenteensa. Ihmiselle, jolla on rohkeutta irtautua annetuista totuuksista ja ottaa oma elämä haltuunsa.”


Hyviä lukuelämyksiä!

1 kommentti:

  1. Tärkein puuttuu: Raamattu ja sanoma ihmisen mahdollisuudesta elää ja löytää merkitys uutena luomuksena Kristuksessa.

    VastaaPoista