tiistai 3. marraskuuta 2015

Mario Vargas Llosa: Tuhma tyttö


Jotkut luulevat, että Nobel-palkittu kirjallisuus on vaikeaselkoista ja monimutkaista, jota vain kirjallisuuteen syvällisesti vihkiytyneet pystyvät lukemaan ja ymmärtämään. Muilla menee yli hilseen tai sitten tylsistyy kuoliaaksi.


Perulaisen nobelistin Mario Vargas Llosan Tuhma tyttö (2006 Otava, suom. Sulamit Hirvas) todistaa ennakkoluulon vääräksi. Tuhmaa tyttöä voisi tituleerata vetäväksi lukuromaaniksi kiihkeästä ensirakkaudesta, joka tempaa mukaansa heti ensimmäiseltä sivulta saakka.

Tarina saa alkunsa Perun pääkaupungista Limasta ja kuumasta kesästä vuonna 1950. Kuubalaisen Dámaso Pérez Pradon supersuosittu Mambo numero 5 villitsee nuorisoa Mirafloresin korttelissa, eikä kukaan halua enää tanssia valssia tai boleroa. 

Tuon kesän merkittävin tapahtuma ei kuitenkaan ole mambovillitys vaan kahden sisaruksen saapuminen Mirafloresiin Chilestä. Sisarusten huomiota herättävä olemus ja puheen erikoinen aksentti saavat paikalliset pojat sekoamaan ja kaikkein pahiten hullaantuu kirjan päähenkilö Ricardo Somocurcio. Hän menettää sydämensä Lilylle, siskoksista vanhempaan, joka tanssii estottoman sulokkaasti, vetkuttelee vartaloaan, vilauttelee polviaan ja olkapäitään ja saa jokaisen tanssiparterinsa sekoamaan askelissaan.

Kaikki hyvä loppuu kuitenkin aikanaan. Sisarukset jäävät kiinni valheesta, eikä Ricardo enää tapaa heitä. Kunnes vuosia myöhemmin Pariisissa Ricardo törmää ensirakkauteensa jälleen, mutta ei kulu aikaakaan, kun Lily taas katoaa. Ja vuosia myöhemmin Ricardo löytää hänet Japanista vain menettääkseen hänet taas uudelleen.

Tuhma tyttö on kiihkeä tarina Ricardosta, joka ei pääse eroon ensirakkaudestaan, ja Lilystä, joka liukenee paikalta aina kun tunteet tulevat liiaksi peliin mukaan. Mitä Lily pakenee? Miksi hän ei pysähdy elämään Ricardon rinnalla, johon ilmiselvästi tuntee vetoa? Salaileeko hän jotain?

Täyttymätöntä rakkautta ja kiihkeää intohimoa janoavalle lukijalle Tuhma tyttö on hyvä lukusuositus. Mutta myös rakkaustarinoita vieroksuva voi hyvin tarttua Tuhmaan tyttöön, sillä kirjan voi lukea myös poliittisten silmälasien läpi. Ricardon ystävät kuuluvat Etelä-Amerikan valtioiden äärivasemmistoon tai joihinkin sissiliikkeisiin, ja heidän elämänkohtaloitaan tarinassa seurataan myös. Vetävän rakkaustarinan lomassa sivistyy huomaamattaan.

Tartu tähän:

1. Jos luulet, että kaikki palkittu kirjallisuus on puisevaa.
2. Jos haluat lukea intohimoisen ja raastavan rakkaustarinan.
3. Jos haluat tutustua eteläamerikkalaiseen laatukirjallisuuteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti